Un ghid de supraviețuire în timpul sărbătorilor pentru a naviga întâlnirile de familie.

Imaginează-ți această adunare de familie: zece adulți și copii îmbrăcați perfect, cu comportament impecabil, așezați în jurul unei mese frumos decorate, plină de mâncare delicioasă, gourmet.

Ți se pare cunoscut?

Poate doar dacă trăiești într-o revistă sau într-un platou de filmare.

Pentru majoritatea dintre noi, sărbătorile nu sunt perfecte. Dacă vă pregătiți pentru întâlniri de familie în acest sezon de sărbători, iată ghidul tău de supraviețuire care te va ajuta să ajungi la anul nou.

Gestionează-ți așteptările

Când te pregătești să supraviețuiești întâlnirilor de familie în timpul sezonului de sărbători, este important să-ți gestionezi așteptările.

Ți se par cunoscuți următorii membri ai familiei?

Acela care bea prea mult. Acela care face comentarii judecătorești despre alegerile tale de viață sau despre modul în care îți crești copiii. Acela care vrea doar să vorbească despre sport. Acela care te obligă să pozezeți pentru sute de fotografii. Acela ale cărui gătituri sunt groaznice. Acela care are copii care se poartă mereu urât.

Acesta nu este un listă exhaustivă, dar ai ideea.

Iată problema. Dacă te duci la adunarea de familie anul acesta cu așteptarea ca acești oameni să se schimbe și ca experiența să fie mai bună, s-ar putea să te aștepți la decepții.

La urma urmei, oamenii se schimbă rar. Și nu poți controla cine sunt sau ce fac ei.

Ceea ce poți controla sunt așteptările tale.

Așteaptă ca membrii familiei să fie exact așa cum sunt și să se comporte în felul în care au făcut-o întotdeauna. Da, lucrurile s-ar putea să fie mai bune anul acesta. Dar s-ar putea să nu fie. Și sincer, nu e nicio problemă dacă lucrurile nu sunt perfecte.

Poți controla și comportamentul și limitele tale. Evită anumite subiecte de conversație sau anumiți membri ai familiei (dacă poți). Când toți ceilalți strigă la televizor în timpul „meciului mare”, citește o carte undeva liniștit dacă vrei. Nu simți obligația de a-ți lua rândul să ții în brațe copilul altcuiva.

În fond și la urma urmei, dacă ești realist în privința așteptărilor și îți planifici comportamentul și limitele în consecință, ai mult mai multe șanse de a supraviețui sărbătorilor.

Practică conștientizarea și îngrijirea de sine în timpul întâlnirilor de familie

Chiar dacă îți place fiecare moment al întâlnirilor de familie, trebuie să ai grijă să nu te epuizezi. Călătoriile sau găzduirea unui grup de oameni necesită timp, energie și rezistență mentală.

Uneori însă, există membri ai familiei cu care este dificil să petreci timp. Sau întâlniri care se termină pline de dramă sau tensiune. Poate se așteaptă ca toată lumea să participe la o activitate și tu nu te bucuri de ea, dar oricum pui un zâmbet pe față.

Oriuna dintre aceste situații poate contribui la stresul întâlnirilor de familie în timpul sărbătorilor.

Practică conștientizarea. Fii conștient de creșterea ritmului cardiac sau dacă începi să te simți fierbinte. Apoi, ia câteva măsuri pentru a te calma.

Poți încerca:

  • să faci câteva respirații adânci
  • să ieși afară pentru un minut sau două
  • să cauți un membru al familiei al cărui prezență te calmează 
  • să te retragi dintr-o conversație incomodă
  • să bei apă sau să iei un snack

Practică îngrijirea de sine. Doar pentru că ești cu familia în timpul sărbătorilor, nu înseamnă că trebuie să ignori lucrurile care îți plac. Menține-ți rutinele obișnuite cât poți de mult, inclusiv exercițiul fizic sau o rutină de îngrijire a pielii înainte de culcare.

Stabilește și respectă limitele personale. Ia în considerare stabilirea limitelor adecvate pentru tine. Este absolut în regulă să spui nu la prea multe petreceri sau adunări de vacanță. Dacă știi că acestea te vor stresa și te vor copleși, spune nu. Nu este nevoie să ai un motiv în afara faptului că pur și simplu nu poți să vii. Acordă-ți permisiunea de a refuza. Te cunoști cel mai bine și știi cât de mult poți duce. Stabilește limite și respectă-le în timpul sărbătorilor și pe tot parcursul anului.

Pregătește-ți copiii (și partenerul) pentru a supraviețui sărbătorilor

Dacă ai copii, probabil că se bucură de sărbători. Cu toate acestea, copiii apreciază și rutinele. Când se află în locuri străine, înghit mâncare ciudată și petrec timp cu oameni ciudati, s-ar putea să înceapă să se comporte…ciudat.

Vorbește cu ei în avans despre ce trebuie să se aștepte. Arătă-le fotografii cu rudele pe care le văd doar o dată sau de două ori pe an. Lasă-i să-și pună în geantă gustările, jucăriile, cărțile sau animalele de pluș preferate. Acceptă timpul petrecut în fața ecranului, pentru că dacă urmărirea unui videoclip pe tabletă îi ferește de a avea o criză sau de a-și exprima atitudinea de adolescent, e un câștig pentru toată lumea.

Explică-le și limitele și așteptările, cum ar fi „nu vorbim la telefon în timpul cinei” sau „nu intrăm în camera bunicii.”

Nu uita să pregătești și partenerul, mai ales dacă este prima dată când participa la una dintre întâlnirile tale de familie. Trebuie să știe și el la ce să se aștepte. Există rude pe care să le evite dacă au băut? Subiecte de care să nu se atingă niciodată? Tradiții la care vor fi rugați să participe?

Când mergi la adunarea de familie a partenerului pentru prima dată, pune aceleași întrebări, astfel încât să știi în ce te bagi și cum să gestionezi cel mai bine.

Încearcă să integrezi experiențe pozitive

Nu poți mulțumi pe toată lumea. Unii oameni par să fie nefericiți în mod intenționat. Dar cu siguranță poți încerca să mulțumești majorității. Iată câteva modalități de a integra experiențe pozitive în timpul întâlnirilor de familie:

Schimbă-ți perspectiva. Propune-ți să observi ceva frumos la fiecare dintre membrii familiei și să le faci un compliment. Căutarea lucrurilor pozitive poate îmbunătăți starea ta de spirit, iar complimentele vor ajuta la îmbunătățirea stării celorlalți. De asemenea, poți face fapte bune în această perioadă festivă și să profiți de ajutorarea altora.

Planifică jocuri și activități. Ia în considerare o plimbare cu unii membri ai familiei, mai ales că este frumos să faci puțin mișcare afară. Alte activități, cum ar fi jocurile, pot promova colaborarea în familie și o competiție distractivă.

Organizează un schimb de cadouri. Este plăcut să primești cadouri, dar este și reconfortant să le oferi. Dăruirea de cadouri poate crea un „efect de bucurie interioară”. Această senzație s-ar putea să fie exact ceea ce are nevoie adunarea voastră de familie în acest sezon festiv.

Dacă ai nevoie de câteva sfaturi pentru a face ca dăruirea de cadouri să fie o experiență pozitivă pentru toată lumea, iată câteva idei:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *